Увага! Жовтий хижак
Увага! Жовтий хижак

Увага! Жовтий хижак

Увага! Жовтий хижак

Ще 15 років тому про золотушник канадський ніхто не знав. Сьогодні ж золотушник уже оголосили персоною нонграта, іноземнимагресором і екологічною проблемою в Китаї, Білорусі. та багатьох інших країнах.. Небезпека поширення шкідливої рослини полягає в тому, що займаючи нову ділянку, рослина повністю змінює його тваринний і рослинний світ. Кількість рослин по сусідству з золотарником може зменшитись з 30-50 до 3-5 неймовірно погіршуючи біорізноманіття місцевих екосистем.

Агресивному поширенню золотушника сприяють декілька чинників. По-перше він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотушника виробляє до 100 тис. насінин, які відрізняються дуже високою схожістю – до 95%. По-третє, коріння золотушника виробляють інгібітори – речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Слідом за цим з території розповсюдження чужорідного виду зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Положення ускладнюється тим, що тварини, в тому числі дикі, не їдять золотарник. Тобто зайняті ним території недоцільно використовувати як сінокісні і пасовищні землі.

В березні – квітні 2014 року співробітники заповідника Древлянськийв рамках міжнародної екологічної акції на підтримку заповідної справи «Марш парків» на околиці Народич заклали лісопарк «Древлянський»(склад насадження корінні лісо утворюючі і супутні деревні породи Полісся). на площі 10,5 га (територія була суцільно заросла золотушником) Пізніше співробітники стикнулися з проблемою:з’ясувалося, що золотушник становить загрозу лісовідновленню ,коли йдеться пролісові культури молодшого віку. Виростити ліс на території захопленійзолотушником вкрай складно. Працівникам заповідника довелося провести багаторазове дискування міжрядь, провести часткову хімічну обробку частини площ, а також одноразове косіння по всій площі та повторне на частині площі лісопарку.

Це величезний вклад працівників заповідника у боротьбу з золотарником.

Кандидат сільськогосподарських наук Олександр Тарасевич вважає, що ця проблема золотушника актуальна не лише для Житомирщини, адже золотушник швидкими темпами захоплює все більші території по всій Україні.Особливо актуальна ця проблема для Народичинни з в’язку з тим що значна частина сільськогосподарських угідь виведена з сільськогосподарського обробітку. Для порівняння :в Білорусії сумарна площа заселення золотушником становить 35,31 га(івже діє державна програма по боротьбі з ним), а в лише по Народницькому районні сумарна площа золотушникана порядок вища (а робота в цьому напрямку не ведеться). Золотушник став візитівкою Народицького району і Народич зокрема: з усіх в’їздів у райцентр ,суцільні зарослі золотушника. Є поля на яких суцільно площа золотушника досягає 10 і більше гектарів

Зараз процес поширення золотушника канадського ще можна взяти під контроль. Однак якщо не почати боротися з рослиною найближчим часом, то вже через кілька років така робота вимагатиме незрівнянно більше сил і засобів

Джерело насіння золотушника – придорожні канави, кладовища та інше. Звідти золотушник поширюється на прилеглі ліси і луки.

Практично більша частина присадибних ділянок та прилеглих площ по всіх селах району та райцентрі забур’янена золотушником..

Небезпечний бур’ян рекомендують скошувати у міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов’язково утилізувати – спалити або закомпостувати. Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсіву багаторічних злаків.

Всім власникам присадибних ділянок, керівником установ та організацій, потрібно докласти всіх зусиль для боротьби з цим ворогом.

Науковий співробітник
ПЗ «Древлянський»
Ян Плакош