Відновимо водну рівновагу
Відновимо водну рівновагу

Відновимо водну рівновагу

Відновимо водну рівновагу

Щодня ми озираємось і бачимо навколо себе дерева, траву, квіти, птахів, комах, тварин. Це все природа. Людина — частина її. Але у людини є можливість змінювати природу. Кожна зміна позначається на навко -лишньому середовищі.

Змінювати природу людина може, як у кращий бік так і в гірший, але чомусь найчастіше люди обирають другий варіант. На території Мотійкивського природоохоронного науково-дослідного відділення ПЗ «Древлянський» невідомими був зруйновано металевий шлюз, який тримав рівень води в меліоративному каналі. В результаті цього рівень води в каналі різко почав знижуватись. Наслідки заподіяної шкоди можуть призвести до загибелі або зміни екологічних систем, стає іншим мікроклімат, з’являються види-чужинці. Видове різноманіття зменшується, а біомаса наростає за рахунок стійких до антропогенного забруднення видів. Але спільними зусиллями працівників Мотійківського відділення ПЗ «Древлянський» було відновлено шлюз, що призвело до підтримання належного рівня води в каналі та збереження екосистеми в цілому. Сподіваємося люди зрозуміють, що навколишнє середовище потребує нашого захисту.

Забруднення річок і озер, загибель лісів, знищення цілих видів рослин і тварин — справа рук людини. Проте тільки людина може врятувати природу. І дорослі, і діти повинні об’єднати свої зусилля у справі захисту довкілля.

Науковий співробітник
Андрій Леончук
ПЗ «Древлянський»