Зимовий облік дикої фауни в ПЗ «Древлянський»
Зимовий облік дикої фауни в ПЗ «Древлянський»

Зимовий облік дикої фауни в ПЗ «Древлянський»

У зв’язку з необхідністю інвентаризації диких тварин та на виконання «Програми літопису природи» , відповідно до наказу № 3-0 від 12.01.2018. працівниками ПЗ «Древлянський» було проведено зимовий облік чисельності диких тварин на всій території заповідника. Мета обліку-встановлення місць перебування лісових мешканців,їх територіальне розміщення у різних угіддях для наступної розробки заходів з їх охорони. Директор ПЗ «Древлянський» М.І. Шелюк зобов’язав службу державної охорони у термін до 15 лютого провести облік диких тварин на всій природно-заповідній території. Для проведення обліку в кожному відділенні було сформовано бригади обліковців з числа інспекторів служби державної охорони заповідника.

Перед початком з обліковцями, що брали участь обліку було проведено відповідний інструктаж . Підрахунок проводили методом шумового прогону, підрахунком слідів на сніговому покриві, методом картування слідів звірів.
Обліку звірів сприяла наявність снігового покрову, адже більшість із лісових тварин уникає будь-яких зустрічей з людьми, навіть працівники служби державної охорони не завжди можуть побачити козулю чи оленя, не кажучи вже про дрібну звірину. За даними обліку диких тварин на початок 2018року в природному заповіднику «Древлянський» нараховувалося 75 голів лося, 18 голів дикого кабана, 59голів оленя, 106 голів козулі, 32 вовків, 59 лисиць, 146 зайців. У цьому році в результаті обліку зареєстровано значне збільшення кількості козуль, оленів, вовків,лисиць. Збільшенню кількості звірів сприяли прекрасна кормова база та м’які зими уподовж останніх двох років.
Директор заповідника М.І. Шелюк рекомендував звернути особливу увагу при обліку на чисельність червонокнижних рідкісних та зникаючих видів. Є збільшення чисельності, лося, пугача, тетерука. Їх необхідно взяти під особливий контроль із засекреченням місць їхнього перебування.
Отже, в ПЗ «Древлянський» є сприятливі умови для перебування рідкісних і червонокнижних видів, а завдяки добре розвиненому підліску та наявності великої кількості водно-болотних угідь по всій території у природному заповіднику комфортно себе почувають більшість диких тварин.
Проте вирішальне значення для збільшення поголів’я диких звірів має заборона доступу в заповідник головному хижаку природи-людині зі зброєю.
Дикі звірі – це не лише наше багатство, але й багатство прийдешніх поколінь. Вони є частиною дикої природи, і від нас з вами залежить, зможемо ми їх зберегти, чи ні.

Інженер з охорони природних екосистем Тушич В.О.