Делегація з Університету ТОКІО в заповіднику «Древлянський».
Делегація з Університету ТОКІО в заповіднику «Древлянський».

Делегація з Університету ТОКІО в заповіднику «Древлянський».

У Житомирі 26-29 квітня у рамках вшанування пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Чорнобильська катастрофа. Актуальні проблеми, напрямки та шляхи їх вирішення».
Наукові дослідження мають вкрай важливе значення для сільськогосподарської та лісогосподарської радіоекології, реабілітації забруднених радіонуклідами земель Під час конференції були опрацьовані такі напрями як забруднення навколишнього природного середовища та ефективність робіт з радіаційного захисту населення, соціально-психологічні та економічні наслідки Чорнобильської катастрофи, радіоекологічна та радіобіологічна освіта.
У роботі науково-практичної конференції брали участь науковці з України, Республіки Білорусь, Японії.
Від Народицького району участь у роботі науково-практичної конференції брали голова Народицької районної державної адміністрації Пащук Віктор Васильович і директор ПЗ «Древлянський» Шелюк Микола Іванович, який входить до складу оргкомітету конференції.
Віктор Васильович Пащук на пленарному засіданні виступив з доповіддю «Проблеми населення,що мешкає на території ІІ Чорнобильської зони».
В рамках роботи конференції японська делегація у складі: п.Такаакі Кувахара – кандидат наук, доцент Християнського Університету ІБАРАКІ та п. Масамічі Кагая – науковий дослідник-фотограф в сфері авторадіографії, Університет ТОКІО 28-29 квітня 2018р. відвідала радіоактино-забруднені території (2 та 3 зони) ПЗ «Древлянський».
Мета приїзду –відвідати територію заповідника та провести необхідні наукові досліди.
Японські вчені відвідали відселені села Звіздаль, Миньки, Малі Кліщи, Лозниця, Ганнівка, Старе та НовеШарне, Ноздрище. В роліексурсовода і наукового консультанта виступав директор ПЗ «Древлянський» Микола Іванович Шелюк. Іноземних гостей цікавив рівень радіоактивного забруднення, склад рослинного і тваринногосвіту. Масамічі Кагая, науковий дослідник-фотограф в сферіавторадіографії, був надзвичайно вражений і ніяк не міг намилуватися неповторними краєвидами на берегах річок Звіздалька і Ослів, все знімав і знімав унікальну, не маючу аналогів природу заповідника «Древлянський». Іноземні гості не могли повірити, що на світі ще існують куточки такої первісної ,нечепаної природи. Проте особливе захоплення у членів японської делегації виникло при відвідинах єдиної жительки с. Малі Кліщі – Лаговської Н. І., хата якої нагадувала музей побуту жителів українського Полісся. Жителька не покидала рідної домівки навіть після Чорнобильської катастрофи.Такаакі Кувахара заміряв рівень радіоактивного забруднення біля хати і всередині оселі, а Масамічі Кагаяс фотографував майже всі предмети поліського сільського побуту.
Плідна співпраця вчених з Японії і адміністрації ПЗ «Древлянський» ще раз довела доцільність створення таких унікальних природних комплексів, як природний заповідник “Древлянський”.