Захистимо зникаючий вид.

На території ПЗ «Древлянський» зустрічаються два види норок європейська та американська. Нещодавно мені довелося зустрітися віч-на-віч з цією тваринкою, яка пробиралась до господарського приміщення, щоб поласувати свіженькою курятиною. Звичайно,у більшості людей вона асоціюється з хутряною шапкою або шубою. Але що ми все таки знаємо про норку? Насамперед: Існує два види норки — Европейська (Mustela lutreola) та трохи більшого розміру Американська (Neovison vison). Представники схожі за зовнішнім виглядом(звірки схожі між собою за типом забарвлення, але хутро в американської більш красиве і цінне ,європейська  норка відрізняється меншими розмірами, дещо світлішим забарвленням всього хутра) та схожі за способом життя (тваринки люблять рибу, жаб, ракоподібних і равликів, а також курей). Популяція європейської норки різко скоротилася через мисливський промисел та ввезення на територію Європи сильнішого хижака — американської норки. Причини зміни чисельності  європейської    норки: інтенсивна трансформація  водно-болотних угідь в процесі їх господарського та рекреаційного використання. Негативний вплив на популяції європейського виду створює більш конкурентно — спроможна американська норка, яка є більш агресивнішою і витісняє з природного ареалу європейську норку. Спосіб життя  норок, вони  мешкають в лісах, по берегах невеликих водойм.  Важливою умовою для життя цієї тварини є також наявність «пустолідок» — пустот між крижаним покривом і водною гладдю, що утворилася в процесі замерзання річки на початку зими, коли рівень води ще досить високий. Серед річок для своїх колоній американська норка вибирає ті, де в зимову пору року утворюється багато ополонок. В умовах достатньої кормової бази норка практично не переміщується, і веде виключно осілий спосіб життя. Однак в неврожайні роки при нестачі їжі її спосіб життя змінюється на напівкочовий. У такі періоди норка в пошуках їжі може долати до 5 км за день. При критичній нестачі їжі норка може заходити в поселення людей і розоряти пташині двори. Норки — плодовиті ссавці. За раз самка може навести більш десяти  особин.

Норка європейська занесена в Червону книгу України. З тієї пори, за даними вчених, чисельність звіра стабілізувалася, але популяція не зростає. Останнім часом мисливці перестали винищувати норку європейську, через доступність і легкість  полювання на американську норку з більш цінним хутром. Основними проблемами і причинами зниження чисельності європейської норки  є полювання, забруднення води, втрата місць проживання та наявність конкуренції з норкою американською. На жаль, майбутнє європейської норки досить невизначене. На території ПЗ «Древлянський» зустрічається як європейська та американська види норок, зокрема на території Розсохівського, Мотійківського, та Народицького науково-дослідних природоохоронних відділень.

Науковий співробітник ПЗ «Древлянський» : Плакош. Я.П.

Закладка постоянная ссылка.

Возможность комментирования заблокирована.