Зустріч  птахів в Базарському відділенні
Зустріч птахів в Базарському відділенні

Зустріч птахів в Базарському відділенні

Весна – прекрасна та чарівна пора року. Усе навкруги пробуджується від зимової сплячки. З”являються бруньки на деревах, пробиваються крізь землю перші весняні квіти, веселіше усміхається сонечко на небі… Та найбільшим дивом та справжнім святом є приліт птахів із теплих країв. Кожного дня ми поглядаємо на небо, сподіваючись побачити лелек, шпаків, жайворонків, диких качок, гусей, ластівок…

Але саме приліт шпаків – це перша звісточка про настання теплих днів, адже вони повертаються ще ранньою весною, найперші з усіх птахів. У цей період їжі для них ще мало, тому для того, щоб шпакам було краще адаптуватися після прильоту, інспектори Базарського відділення природного заповідника “Древлянський”, турбуючись про пернатих, підгодовують їх, розсипаючи по годівницях зерно.

Також шпаки потребують будиночків для висиджування потомства. Цікаво, що першими з теплих країв прилітають самці, які шукають житло для своїх самок, а знайшовши його, починають активно господарювати, встилаючи свої будиночки стеблами рослин, пір”ям, шерстю. А вже з прильотом самок у них починається шлюбний період.

Шпаки приносять велику користь людині. Вони знищують шкідників садів і полів і є справжніми санітарами. Їх часто можна побачити на свіжозораних городах, де вони збирають хробаків і личинок для свого потомства. Вони знищують хрущів, гусениць, довгоносиків та інших шкідливих комах. Шпаки, оберігаючи поля від шкідників, тим самим, захищають людей від цинги, яка розвивається при дефіциті вітаміну С, одержуваного з рослинної їжі.

Тому, щоб підтримати наших пернатих друзів та гідно зустріти їх навесні, у Базарському відділенні природного заповідника “Древлянський”, було виготовлено понад 40 шпаківень для наших помічників. Більшу частину шпаківень інспекторами відділення було розвішано по території заповідника та у селах де живуть люди, адже шпак найчастіше мешкає в містах і селах, поряд з фермами, на болотах, але він майже завжди уникає місць де рідко ступає нога людини. Також, для того, щоб залучити до корисних справ дітей,частину шпаківень було передано до Базарської школи, для того, щоб учні розвісили їх біля своєї школи. Адже саме ми, дорослі, повинні виховувати та навчати наших дітей розумінню того, що природа – наша мати, а пташки – наші пернаті друзі, про яких треба дбати та яких слід оберігати, а вони нам за це віддячать!!!

Прилетіли шпаки, дорогі співаки, прилетіли весну зустрічати.

У шпаківнях нових скоро будуть у них жовтороті малі шпаченята .

Прилетіли шпаки, дорогі співаки, поселилися в теплі квартири.

Скрізь лунають пісні, то співці голосні за шпаківні нам дякують щиро!

Майстер Базарського ПНДВ

ПЗ “Древлянський” Конюх Л.В.

Foto wkola1