Золота різка

Золота різка

Недавно я став свідком дискусії, мова йшла про амброзію, чомусь мій знайомий вирішив, що її безліч в нашому районі. Він помилявся, в нас безліч золотушника, або як у народі кажуть -золотої різки. Саме цю рослину у нас сприймають за амброзію. Золотушник і амброзія хоч і належать до однієї родини – айстрових, і дуже схожі ззовні, але їх схожість полягає лише в розмноженні.
В деяких країнах золотушник занесений в чорний список за феноменальну здатність до розмноження. Вся справа в тому що насіння золотушника буквально вміють літати. Вони «дрейфують» на вітрі приземляються на сприятливому ґрунті, проростають і знищують всі рослини поблизу. Золотушник, ще одна його назва золотарник, визнаний квіткою – вбивцею. В польових умовах він пригнічує, або взагалі витісняє бур’яни та культурні рослини. Масова загибель рослин дуже лякає екологів. Прогнози не втішні – експансія золотушника триває з неймовірною швидкістю. Те саме можна сказати і про амброзію, адже лише на території Україниза 40 років площа зростання амброзії збільшилась у 35 раз. Цю алергенну рослину нині можна знайти в кожній з 27 областей України.
Коли говориш про (Solidago) – золотушник, у багатьох з’являється скептична посмішка. Золотушника повно в лісах, більш рідких чагарниках, на вирубках, в більш сухих місцях на берегах рік, по ярах, на сільських кладовищах, схилах ровів, доріг – в нас він є скрізь.
Золотушник багаторічна трав’яниста рослина з кореневищем, яке косо відходить, і прямим, заввишки 60—100 см, стеблом, прикореневими, зубчастими, черешковими листками. Нижні стеблові листки ланцетні, звужені в короткий черешок, верхні — сидячі, вузькі. Квітки золотисто-жовті, в невеликих численних кошиках, які розміщуються вздовж верхньої частини стебла; це формує здовжену вузьку волоть (різку). Жіночі язичкові квітки з відгином. Цвіте з липня до кінця вересня.
Золотушник звичайний має виражену діуретичну, протизапальну і антимікробну дію. У народній медицині відвари і настої надземної частини рослини застосовують як діуретичний, в’яжучий , потогінний , відхаркувальний, гемостатичний, антисептичний , протизапальний , ранозагоювальний засіб при хворобах нирок і сечового міхура, асциті, жовчно – кам’яної хвороби, бронхіальній астмі, цукровому діабеті, туберкульозі легенів, гострих респіраторних захворюваннях, ревматизмі, подагрі, артритах, діареї, ентериті, коліті, гострому ларингіті, ангіні, екземі. Екстракт рекомендований при набряках мозку. У Білорусі при туберкульозі шкіри. Підземна частина рослини (спиртова настоянка) на Кавказі використовується як ранозагоювальний засіб. У китайській народній медицині насіння золотушника застосовують для розрідження крові та усунення здуття кишечника. Використовуються також при пораненнях, порушеннях менструального циклу, холері, появі крові в сечі у дітей. У Тибеті надземна частина використовується при неврастенії та жовтяниці.
Золотушник звичайний — осінній медонос, що дає підтримуючий взяток меду і пилку. Цінний він для бджільництва тим, що дає осінній корм, за рахунок його нектару поповнюються зимові запаси меду. Взяток із золотушника підтримує осінній розвиток бджолосім’ї і в зиму вона йде міцною. Мед з нього золотисто-жовтий, приємний на смак.
Золотушник звичайний містить отруйні речовини, тому використовувати його треба з обережністю. Його користь звичайно велика, але й шкода, яку завдає ця рослина також не маленька. Хочеться сподіватись, що при розумному землекористуванні наші земель будуть слугувати не лише для розмноження золотушника.

Науковий співробітник
ПЗ «Древлянський»
Ян Плакош